HET PROJECT


Rinkkaai, een project van ontwikkelaars Alides, Nacarat en CORES Development omvat 6 gebouwen met 308 bijna-energieneutrale woningen, een buurthuis, commerciële ruimtes, ondergrondse parkeerplaatsen en een publieke parkzone.

De gebouwen zijn voorzien van ruime terrassen en zijn vormgegeven als compacte en toch lichte en tijdloze volumes.

De groene omgeving vormt de verbinding tussen het toekomstige Rijsenbergpark en de fiets- en voetgangersbrug over de Leie naar de Blaarmeersen.

 

 

 

Aandacht voor duurzaamheid

Rinkkaai wordt een bijna-energieneutrale (<E30) (BEN) wijk. Om dit te bereiken werd maximaal rekening gehouden met de compactheid, oriëntatie en schaduw, zonder in te boeten aan woonkwaliteit. De gebouwen zijn geïsoleerd volgens de passiefhuisstandaard. Het resterende energieverbruik wordt maximaal gereduceerd met hernieuwbare energiebronnen (o.a. rivierverwarming, pv-panelen en zonnecollectoren).

Intergenerationeel project

Rinkkaai is een project voor een breed doelpubliek, waarbij ook de betaalbaarheid niet uit het oog wordt verloren. Zo wordt 40% van de appartementen aangeboden als budgetappartementen. Het wordt ook een buurt met diverse woningtypes (appartementen, duplexwoningen met atelier, levensbestendige appartementen, budgetappartementen, cohousing).

Verbondenheid door mobiliteit

Bij de herontwikkeling van de stationswijk hoort ook de heraanleg van de Koningin Fabiolalaan met een nieuw fietspad en meer parkeerplaatsen. De nieuwe fiets- en voetgangersbrug van de Blaarmeersen over de Leie zal het Station Gent-Sint-Pieters vlotter bereikbaar maken. Fietsers en wandelaars kunnen aangenaam en rustig circuleren tussen de Blaarmeersen en het toekomstige Rijsenbergpark, langsheen de verschillende woningen, buurtvoorzieningen en collectieve (groene) ruimtes.

Focus op ontmoeting

Rinkkaai wil een samenhangend en levendig geheel zijn, rond een autovrij Rinkhoutpad. Het project voorziet verschillende buurtontmoetingsplaatsen waaronder een park, drie buurtpleinen, een buurthuis, ruimtes met een buurtgerichte commerciële functie, denk maar aan een koffiehuisje, apotheek, buurtwinkel,… Samen met de nieuwe fiets- en voetgangersbrug naar de Blaarmeersen wordt maximaal de kans gegeven aan de (buurt)bewoners van Rinkkaai om elkaar te ontmoeten.